subota, 11. svibnja 2013.

Galettes od jagoda







Iako volim sva godišnja doba, ovaj dio godine, odnosno prijelaz travnja u svibanj, mi je vjerojatno najljepši. 
Priroda se svakim danom naočigled mijenja, sve je zelenije, veselije, življe...
Kod nas doma obično uvijek nešto svira , svi jako volimo glazbu ali ovih dana obožavam sjesti na terasu, na barem 15 minuta liniju staviti na mute i slušati ptičice i vjetar u krošnjama. 
Neprocjenjivo.
Nakon zbilja duge zime s još većim guštom upijam proljeće i trudim se uživati u malim stvarima :) (pa i u ovim malim pitama, voćnim torticama).






 Za 6 galeta potrebno je:

Tijesto:
  • 300 g glatkog brašna
  • 30 g šećera
  • prstohvat soli
  • 180 g maslaca
  • 1/2 limuna (sok i korica)
  • 2-3 žlice hladne vode

Nadjev:
  • 600 g  jagoda
  • 30 g šećera
  • 10 g vanilin šećera
  • malo mljevenog kardamoma ili cimeta
  • 1 žlica gustina
  • 6 žličica mljevenih blanširanih badema (ili mljevenih oraha, lješnjaka)

  • malo šećera za posipavanje




Priprema:


  1. Od gornjih sastojaka umijesite prhko tijesto - brašno pomiješajte sa šećerom, posolite, dodajte hladni maslac narezan na manje kocke,  vodu, limunov sok i naribanu koricu. Tijesto formirajte u valjak, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite 30ak minuta u hladnjaku.
  2. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  3. Jagode operite, očistite i narežite na četvrtine ili na tanje komade. Dodajte im šećer, kardamom i gustin pa dobro promiješajte (umjesto gustina možete upotrijebiti brašno i/ili krušne mrvice).
  4. Ohlađeno tijesto podijelite na 6 (pod)jednakih dijelova pa svaki tanko razvaljajte.
  5. U sredinu stavite žličicu mljevenih badema a zatim nadjev od jagoda ali tako da vam oko nadjeva ostane dovoljno tijesta za "preklapanje" rubova.
  6. Preklopite rubove, složite galete na lim obložen papirom za pečenje i sve lagano pospite s malo šećera (po želji, rubove tijesta možete kuhinjskim kistom premazati s malo vode ili mlijeka pa tada posuti šećerom kako bi se više šećera zadržalo na tijestu. ja ovaj put nisam ;)).
  7. Pecite 25 minuta, odnosno dok tijesto ne primi finu zlatnosmeđu boju. Prije posluživanja možete ih posuti s malo šećera u prahu.









Broj komentara: 5:

  1. Tako je i kod nas, samo što još kao bonus uzmem knjigu pa se u uvalim u svoju omiljenu stolicu i uživam.
    Galettes divno izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
  2. Prefino izgledaju i baš po mom ukusu!

    OdgovoriIzbriši
  3. Male , slatke definitivno jako fine.

    OdgovoriIzbriši
  4. odlican recept i jako fini galetti, jedino sto mi je na 180 stupnjeva pecenje trajalo 45 minuta.

    OdgovoriIzbriši
  5. Taman sam jedan deo jagoda zamrzla, i trazim sta to novo mogu sa njima napraviti. Za promenu, male tartice, jer sam sva u onim klasicnim :)

    OdgovoriIzbriši