petak, 10. listopada 2014.

Domaći slanci


Volite li slance?

Ja ih volim ali ih ne kupujem često. Ipak, dogodi se ponekad da mi u gradu zamirišu topli slanci i tada im ne mogu odoljeti.

Volim sama mijesiti i peći kruh kao i razna peciva pa i slance. 
OK, istina je da za pripremu domaćih slanaca treba odvojiti više vremena nego za odlazak u prvu pekarnicu ili dućan, ali zato cijela obitelj može guštati u finim, toplim, slanim pecivima.
I još nešto, ne nebitno ;) na kupovnim slancima mi je uvijek, ali uvijek premalo onog slanog preljeva, zato sam „široke ruke“ kad ih sama  radim ;)







Sastojci za 16 slanaca:


za tijesto
·         7 g suhog kvasca
·         2 žličice šećera
·         50 ml toplog mlijeka
·         550 g glatkog brašna
·         1 žličica soli
·         200 ml toplog mlijeka
·         200 ml jogurta
·         50 ml ulja

za slani premaz
·         3 žlice glatkog brašna
·         3-4 žličice soli
·         malo vode (oko 70 ml)

·         malo maslaca za premazivanje



Priprema:
  1. U manju posudicu staviti kvasac i šećer, dodati malo toplog mlijeka i dobro promiješati. Ostaviti na toplom mjestu dok se ne napravi pjenica.
  2. U veću posudu staviti prosijano brašno, dodati sol, promiješati, u sredini napraviti udubinu pa dodati pjenicu (kvasac), toplo mlijeko, ulje i jogurt. Kuhačom miješati dok se sastojci ne sjedine a zatim mijesiti tijesto nekoliko minuta dok ne postane glatko (po potrebi dodati još malo brašna odnosno radnu površinu lagano posipati brašnom). Tijesto može biti mekše ali treba se moći formirati u kuglu.
  3. U posudu staviti malo ulja, rukom ili četkicom razmazati ulje po dnu i stranicama posude pa staviti tijesto, lagano ga premijesiti da se i ono obloži uljem i ostaviti pokriveno 15 minuta na toplom mjestu. Premijesiti tijesto u posudi (ne treba ga vaditi na radnu površinu), pokriti i ostaviti da se diže još 1 sat na toplom mjestu.
  4. Pripremiti smjesu za preljev. Pomiješati brašno i sol pa postupno dodavati vodu i miješati. Trebamo dobiti gustu glatku smjesu, gušću od one za palačinke.
  5. Dva lima za pečenje obložiti papirom.
  6. Pećnicu zagrijati na 200°C.
  7. Tijesto izvaditi na radnu površinu, formirati u valjak pa rezačem za tijesto ili nožem podijeliti na 16 podjednakih dijelova.
  8. Svaki dio tanko razvaljati na štapiće/slance dužine 35-40 cm.
  9. Slance složiti u limove, pokriti čistom krpom i ostaviti 15 minuta.
  10. Peći u zagrijanoj pećnici 10ak minuta, odnosno dok ne porumene, izvaditi,  slance „prošarati“ slanim preljevom pa vratiti u pećnicu na još par minuta. Preljev možete nanositi žličicom ili ga staviti u vrećicu za zamrzavanje, odrezati jedan vrh i brzim potezima rasporediti premaz.
  11. Pečene slance brzo premazati vrlo tankim slojem maslaca.







Broj komentara: 17:

  1. Predivni su, obozavam ih, ali nikad ih nisam probala praviti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala :)
      pa nisu nešto komplicirani za kućnu izradu, probaj ;)

      Izbriši
  2. Prekrasni su ti! Ja obožavam slance sa sezamom

    OdgovoriIzbriši
  3. hvala :)
    iskreno, ne bih se vjerojatno upustila u izradu domaćih da su kupovni slanci kao što su nekad bili ;) ono, dok su još topli su i ok, ali kad ih vidim onako slijepljene, neslane, u ruci se savijaju i nigdje bar malo da zahrska... ma morala sam bar pokušati ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Joj to je i meni grozno to kao da su kuhani nišat ne hrska. Krasno ti izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tnx :) ali opasni su, traže da ih se pravi opet i opet... :lol

      Izbriši
  5. Napravila sam štapiće! Božanstveni su! <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Majo, super, drago mi je što su dojmovi tako dobri :)

      Izbriši
    2. Tanja...ma svaka vam čast 😍😍😍! Sad smo ih napravili i nikad bolje slance nismo probali! Fantastičan recept, sve je ispalo bas kako ste napisali! Hvala do neba 🙏😘♥️

      Izbriši
  6. Meni podecaju na svetosavske perece sto prave u Srbiji,Ipak ove imaju i jogurt. U Grckoj imamo slicno, zove se Kricinja. :-) ali kricinja nisu mekana, hrckave su!:-) lepo izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni podescaju n svetosavske perece sto prave ljudi u Srbiji. Takodje mi podsecaju na kricinja sto pravimo u mojoj zemlji,u Grckoj. Ali kricinja su hrckave.

    OdgovoriIzbriši
  8. Zar nije puno tecnosti kad stavimo 200 mleka i 200 tecnog jogurta?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tijesto treba biti malo mekše nego standardno ali trebalo bi se moći formirati u kuglu. Po potrebi, ako je baš previše mekano, naravno, može se dodati još malo brašna.

      Izbriši
  9. Svi ukucani zadovoljni sa njima. Hvala na receptu!

    OdgovoriIzbriši