četvrtak, 10. rujna 2015.

U suradnji s Dukatom: Caponata s tjesteninom i Ribancem



Nakon Torte od Galbani Ricotte s borovnicama i malinama, ovo je drugi u nizu recepata nastalih u suradnji s Dukatom

Caponata je tradicionalno sicilijansko jelo u kojem se divno sjedinjuju različiti okusi ljeta. Ovo moćno, bogato povrtno jelo možemo poslužiti samostalno, ali i s tjesteninom ili uz fino prepečeni kruh (bruskete). 
Caponata se brzo priprema i idealan je ljetni ručak ili večera, a ako je ne pomiješamo s tjesteninom, odlična je i sljedeći dan. 

Za potpunu uživanciju, jelu na samom kraju obilno dodajte Ribanac i poslužite uz čašu finog crnog vina.







Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 1 glavica luka
  • 1 grančica celera
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 manja paprika
  • 3 veće rajčice
  • 2 dl gustog, domaćeg pirea od rajčica
  • 3-4 žlice maslina (bez koštica)
  • 1 žličica šećera
  • sol
  • papar
  • malo vinskog octa
  • peršinov list
  • svježi bosiljak
  • 60 g Ribanca
  • maslinovo ulje
  • oko 300 g tjestenine



Priprema:
  1. Patlidžane operite, osušite, narežite na manje kocke, posolite i ostavite 30 minuta, da puste gorku tekućinu.
  2. U velikoj tavi zagrijte ulje, dodajte narezani luk, kratko pržite pa dodajte češnjak, celer, papriku i svježu rajčicu, sve narezano na manje komadiće i pirjajte 10 minuta.
  3. U drugoj posudi na malo ulja kratko pržite ocijeđene kockice patlidžana pa kada dobiju boju sa svih strana dodajte u tavu s ostalim povrćem.
  4. Dodajte pire od rajčica, malo šećera, sol, papar i malo vinskog octa pa nastavite pirjati još 10-15 minuta.
  5. Na kraju dodajte nasjeckani peršinov list, maknite s vatre i dodajte Ribanac i svježe listiće bosiljka.
  6. Poslužite s kuhanom tjesteninom i u svaki tanjur dodatno naribajte još malo Ribanca.

Ispis recepta








Nema komentara:

Objavi komentar