nedjelja, 14. veljače 2016.

Princes krafne, tako retro i tako neodoljive!



Princezice definitivno pripadaju onim obožavanim kolačima iz djetinjstva, a ta ljubav traje i traje, pa ih jednako volim i danas.

Često čujem prijateljice kako komentiraju da ih se ne usuđuju same praviti ali princezice nisu toliko zahtjevne za pripremu, koliko se to možda čini. 
Najdelikatniji dio pripreme je tijesto. Jako je bitno koliko dugo i na kojoj temperaturi se tijesto peče. Ako tijesto prerano izvadimo iz pećnice ono će splasnuti, smekšati se i u sredini ostati sirovo. Dobro ispečeno tijesto traba fino narasti, izvana biti lagano hrskavo a iznutra šupljikavo. 
Jako je važno ne otvarati pećnicu tijekom pečenja!

Ohlađene krafnice prerežemo, nadjevamo ohlađenom kremom (i chantilly kremom) pa pospemo šećerom i prahu i guštamo!



Za 25-30 princezica potrebno je:

za tijesto
  • 2,5 dl vode
  • prstohvat soli
  • 100 g maslaca
  • 150 g glatkog brašna
  • 4 jaja

za kremu
  • 1 l mlijeka
  • 6 žumanjaka
  • 160 g šećera
  • 1 mahuna vanilije (ili 2 vrećice vanilin šećera ili malo burbon vanilija šećera)
  • 150 g gustina (ili pola gustina, pola oštrog brašna)
  • 100 g maslaca  (sobne temperature)


  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica šećera u prahu
  • vanilija (sjemenke iz mahune, aroma ili malo burbon vanilija šećera)





Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 200°C. Dva lima obložite papirom za pečenje.
  2. U posudu stavite vodu, dodajte maslac narezan na kocke, posolite i zagrijavajte. Kada se maslac otopi maknite posudu s vatre, dodajte brašno i vrlo energično miješajte kuhačom, pazeći da ne ostanu grudice. Vratite na laganu vatru i miješajte sada već gustu, kompaktnu smjesu još minutu-dvije.
  3. Maknite s vatre i ostavite smjesu da se malo ohladi. U mlaku smjesu dodajte jedno po jedno jaje, ali svaki put kada dodate jaje smjesu dobro izradite, pa tek tada dodajte sljedeće jaje. Možete miješati ručno ili mikserom, a smjesa treba biti gusta i glatka.
  4. Slastičarsku vrećicu napunite pripremlenom smjesom pa ravnomjerno istiskujte hrpice tijesta pazeći da ih ne stavljate preblizu jer tijekom pečenja tijesto raste. Ja volim malo manje princezice pa istiskujem tijesto u krugove promjera oko 4 cm. Ako nemate slastičarsku vrećicu, hrpice tijesta možete vaditi pomoću dvije žličice.
  5. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 15 minuta na 200°C, nakon toga smanjite temperaturu na 180°C i pecite još oko 15 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije lijepu boju. Tijekom pečenja nemojte otvarati pećnicu!
  6. Pečene košarice/krafnice trebaju biti hrskave, lagane i prozračne. Ostavite krafnice da se ohlade.
  7. Pripremite kremu. U posudu debljeg dna ulijte mlijeko i lagano ga zagrijavajte do ključanja.
  8. U drugoj posudi dobro izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte vaniliju, smanjite brzinu miksanja pa dodajte gustin. Kada se smjesa sjedinila dodajte joj dio onog zagrijanog mlijeka, promiješajte pa sve ulijte u posudu s vrućim mlijekom. Maknite s vatre i brzo miješajte, jer i smjesa će se brzo zgusnuti, pa vratite na štednjak i na laganoj vatri kuhajte kratko uz stalno miješanje.
  9. Maknite s vatre, malo ohladite pa dodajte maslac i dobro promiješajte.
  10. Izmiksajte vrhnje za šlag sa šećerom i vanilijom.
  11. Hladne košarice prerežite i uz pomoć slastičarske vrećice punite prvo potpuno ohlađenom kremom a zatim šlagom. Prije posluživanja princezice pospite šećerom u prahu.




Broj komentara: 9: