četvrtak, 11. kolovoza 2016.

Grčka musaka


Volim složence, kako mesne tako i povrtne ali i s one tjesteninom, poput lazanja.

Danas dijelim recept za grčku musaku, sočan i bogat ljetni složenac.

Iako grčka kuhinja obiluje raznim varijacijama na temu musake, ovo je povrtno mesna kombinacija, a ono po čemu se ova musaka najviše razlikuje od „naše“, klasične musake, je bešamel umak kojim se složenac prelije prije pečenja.

Patlidžane zapravo možete pržiti na maslinovom ulju, ja sam ih ipak pohala jer ih tako više volim.


Potrebno je:
• 2-3 patlidžana (ovisno o veličini)
• 1 jaje
• 2 pune žlice glatkog brašna
• 100 ml mlijeka
• Sol, ulje
• do 1 kg krumpira

Za mesni umak:
• 1 glavica luka
• 2 češnja češnjaka
• 500 g mljevene junetine (ili janjetine)
• 2 čaše pirea od paradajza
• 2 lista lovora
• malo cimeta
• malo origana
• sol
• papar

Za bešamel umak:
• 1 žlica ulja
• 70 g maslaca
• 70 g glatkog brašna
• 800 ml mlijeka
• sol
• muškatni oraščić
• 70 g naribanog parmezana ili paškog sira
• 1 jaje
• 30 g ribanog sira za posipanje






Priprema:

1. Krumpire oprati i u ljusci skuhati do pola. Kada se malo ohlade, oguliti i izrezati na ploške debljine oko 1 cm.
2. Patlidžane oprati, narezati na ploške debljine oko 1 cm, posoliti i ostaviti 30 min. (da puste gorku tekućinu).
3. Umutiti jaje s brašnom i mlijekom, posoliti i izraditi u smjesu sličnu onoj za palačinke.
4. Patlidžane koji su odstajali obrisati kuhinjskim papirom, stavljati u gornju smjesu pa pržiti/pohati na maslinovom ulju dok dobiju finu boju s obje strane. Vaditi ih na kuhinjski papir da se ocijede od viška masnoće.
5. Napraviti bešamel umak – u posudu staviti ulje i maslac, kad se zagrije dodati brašno i miješati na umjerenoj vatri , dodati mlijeko, sol i muškatni oraščić i miješati dok se umak ne zgusne (paziti da se ne naprave grudice, najbolje miješati pjenjačom). Maknuti s vatre, dodati parmezan, dobro izmiješati i ostaviti poklopljeno da se ohladi a zatim u bešamel umiješati jaje.
6. Napraviti mesni umak – na malo ulja pržiti nasjeckani luk, dodati češnjak a zatim i mljeveno meso. Pirjati uz miješanje 10ak minuta zatim dodati sol, papar, lovor, cimet i origano pa pirjati 30ak minuta, uz miješanje i postupno dodavanje pirea od rajčica.
7. Složiti musaku (u slojevima) – posudu nakapati s malo maslinovog ulja, na dno posložiti narezane krumpire, po njima pohane patlidžane, preliti ih mesnim umakom (izvaditi lovorov list) i na kraju bešamelom. Posuti s malo parmezana i peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 30-40 minuta, odnosno dok ne primi lijepu boju.
8. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da odmori 30ak minuta prije rezanja i posluživanja.

Broj komentara: 5:

  1. Pravim slično i svi su oduševljeni.Baš lepo izgleda

    OdgovoriIzbriši
  2. Pravim slično i svi su oduševljeni.Baš lepo izgleda

    OdgovoriIzbriši
  3. Bez origana cimetq i lovora, ti bar znas od cega se sastoji!! Svasta citam u netu.
    Onaj treci korak ne znam sta je, jaje stavimo u besamel a ne drugde. Przis ili peces krompire i patlidzane, zatim keso i besaml i to je to. U mojoj zemlji(Grckoj) postoji samo JEDAN musakas a ne puno vrsta.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 3. korak: smjesa za patlidžane umjesto klasičnog paniranja - brašno, jaja i mrvice.
      Recepti putuju svijetom pa u tom putu dožive i manje ili veće promjene.
      Sviđa mi se grčka kuhinja, rado bih jednom barem dio tih jela isprobala tamo gdje su i nastala.

      Izbriši